Miért éppen whippet?



"Miért éppen whippet?" 

 

Orvos-pedagógus házaspár vagyunk két, mára felnőtt fiú gyermekkel. Több mint 25 éve élünk együtt különböző fajtájú ebekkel Békéscsabán. Kezdetben lakótelepi "szobakutyával" /angol cocker spaniel/, majd faluszéli magánház látszólag marcona természetű őrzőivel /leonbergi/. De volt berni pásztorunk, bassetünk és német juhászunk is... 

Az utóbbi időben egy bernáthegyivel is beújítottunk. 

Miután éveken át "csak" kinti kutyusaink voltak, egyre inkább hiányzott egy "benti" blöki. És jött a "na, de milyet?" kérdése. Próbáltunk a szakirodalomban elmélyülni, milyen fajta lenne a legmegfelelõbb.

 Miért éppen Whippet? NE LEGYEN TÚL NAGY! Mert ugye az már rohangál a kertben több is és a ház mégsem a Téli Palota. NE LEGYEN TÚL KICSI! /Bocs a csivaváktól és külön elnézést a máltaiktól és a pekingiktől.../ Szóval, azért legyen kutya formája. NE LEGYEN HOSSZÚ SZŐRŰ! Eléggé elfoglaltak vagyunk és a takarítás sem tartozik a kedvenc idõtöltéseinkhez. /ismételt hamuszórás a fejünkre/ NE LEGYEN TÖMPE ORRÚ! Ez végképp gusztus dolga, de ne nyáladdzon és ne horkoljon... LEGYEN ALAPVETŐEN EGÉSZSÉGES FAJTA! Minél kevésbé "találkozott" a fajta a divattal, annál kisebb a valószínűsége, hogy "elrontották". 
A genetikai rendellenességek sajnos a felkapott fajtáknál óhatatlanul megszaporodnak. LEGYEN JÓ TERMÉSZETŰ, KÖNNYEN KEZELHETŐ! Mert mi akarunk lenni a falkavezérek és ezt nem akarjuk naponta megvitatni. 
Miután a szakirodalmat is tövéről-hegyére átolvastuk, a "tudósok" egyértelműen egy fajta felé tereltek: WHIPPET! OK! Tehát vipi... De honnan? 

Hirdetéseket böngésztünk, de a whippet esetében a többes szám barokkos túlzás. Kevesen foglalkoznak ezzel a fajtával hazánkban. Nekünk az elsõ lendületből sikerült, a Tiszaparti Szélvész Kennel-ben kiválasztottuk elsõ whippetünket, KATÁT. http://thewhippetarchives.net/details.php?id=2798

Úgy érezzük, jól döntöttünk. Idén immár a 10. éve, hogy az első vipi hozzánk került.

 Azóta 2 gyerekkel kevesebben, de további 7 whippettel többen vagyunk itthon. Saját kennelünk lett és 3 gyönyörű, egészséges almot neveltünk fel. 
A mára nagymamakorúvá lett - kissé morcos, de szerethető - Katánk mellett már számos új kutyával bővült a falkánk és a whippetek iránt érzett szeretetünk azóta is töretlen.

Almainkról: A-alom

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon